Close
Skip to content

Un vincle és una unió, la relació d’una persona o cosa amb una altra. Per tant, dues persones o objectes vinculats estan units (amb major o menor llibertat) ja siga de manera física o simbòlica.

Pensem en imatges i anem del minúscul al màxim. El vincle entre àtoms i molècules forma i defineix la nostra matèria. Existeixen vincles interns amb les nostres arrels, experiències i emocions i la seua empremta, la petjada d’aqueixos somnis bells i terribles, va conformant la nostra personalitat. El vincle d’una persona amb unes altres va creant amistats, famílies i societats, que al seu torn possibiliten altres vincles de manera exponencial. D’igual manera succeeix amb el mitjà: es formen ecosistemes que es lliguen a uns altres ells i ja ens arriben les imatges d’un planeta, del sistema solar, de l’Univers.

Tothom reflexiona sobre la manera que tenim de relacionar-nos amb la nostra persona, amb altres persones i amb el mitjà però el nostre objectiu no és donar respostes sinó provocar moltes preguntes. Qui soc? Soc feliç? Què percebo d’aquest moment? És una sensació personal o comuna? Tu què sents? Vols llançar pedres amb el tirador o curar l’ala trencada d’un ocell? Quins vincles establisc amb el meu treball i els meus col·legues, el veïnat, la meua parella, amistats i familiars, els animals, les plantes, la terra o en les furtives trobades de transaccions diàries? Què puc fer? Com puc ser més ésser humà? Això és Tothom, un viatge immersiu, atmosfèric, musical, a la recerca de no se sap què, un viatge per les grans preguntes de l’existència, per la poesia de l’ací i l’ara. Tothom és un batec i un llampec, un acte reivindicatiu de la bellesa de viure i de reflexió sobre el nostre lloc en el món.

Ningú no és una illa,
ben bé ell mateix tot sol.
Cada ésser humà és un bocí del continent,
una part d’aquest tot, si el mar se n’endú un tros,
Europa sencera s’empetiteix;
res no hi fa si és un rocam o és la casa on vius o la d’un dels teus amics.
Quan mor algú em faig més petit,
perquè sé que jo soc un amb el gènere humà.
No vulguis saber, doncs, per qui toquen les campanes,
ho fan per tu.

(John Donne)

Tothom és un projecte creat per Lucia Bérešová i Néstor Calderer. Una reflexió en format escènic sobre els vincles, utilitzant la música coral en combinació amb la tecnologia electroacústica i les projeccions visuals.

L’objectiu principal de Tothom és fer una revisió transgressora dels concerts corals; ja que fins ara s’han mantingut en una estructura clàssica, amb mínimes variacions i gran reticència a renovar el seu format. La nostra intenció és introduir nous elements que trenquen l’estructura formal estàtica i estètica de l’habitual posada en escena.

Es tracta de crear un nou camí de desenvolupament de la música coral, una obertura a nous llenguatges, colors i moviments, conjugant elements tant del passat com del present. L’electroacústica, el videomapping, el moviment escènic, la il·luminació, el joc escènic, la hibridació de les diferents disciplines donarà suport a la narració d’una història aconseguint una interessant experiència acústica, visual i estètica. Confiem que aquesta idea pot atraure a nous públics i que connectarà amb el col·lectiu per la seua actualitat i desafiament.

Objectius

El projecte Tothom investigarà diferents maneres d’expressió artística per a la seua fusió:

a) Música vocal (coral). «ResonArt Vocal Ensemble» és una coral inclusiva de Barcelona. Les persones integrants del grup són de diferents països, cultures, edats, identitats sexuals i religions, i creen un ambient de trobada única i motivadora, basat en el respecte. Així, les diferents experiències de vida de la coral enriqueixen el projecte i ajuden a entendre el món des de diferents perspectives.

b) Treball sonor digital tractat en directe. A través del microfonat de la sala es captarà la veu de la coral en directe i serà distorsionada amb tractaments electrònics, sintetitzadors i sons, tant analògics com digitals.
c) Projeccions de vídeo mapping i il·luminació. Com a forma d’expressió i com a element escenogràfic seran fusionades per a aconseguir un contrapunt visual interactiu amb la música i crear un entorn immersiu.

d) Investigació d’identitat artística del projecte. Fins ara no ens hem trobat amb projectes on es fusionen cante coral i tractament de so electrònic amb audiovisuals. Volem aprofundir en l’experimentació i buscar les eines amb les quals crearem l’espectacle sempre amb la finalitat de consolidar una dramatúrgia col·lectiva i harmoniosa de les diferents àrees.

e) Reformulació escènica. Amb ànim de trencar la mise en scène habitual s’aprofundirà en les possibilitats interpretatives i de moviment de l’elenc en interrelació amb la resta de les disciplines artístiques. La cerca dels sentiments de forma, bellesa, facilitat i totalitat i la seua vinculació serà la clau perquè l’artefacte tècnic, espacial i sonor encaix en aquesta nova aposta.

Amb la fusió de tots aquests elements en escena aportem singularitat i innovació dins del panorama artístic, ja que no existeix un projecte semblant. Aquesta proposta revoluciona la posada en escena de les corals, ancorada en la configuració del segle XIX, o almenys, té l’esperança d’obrir un nou camí d’expressió en la música coral.

El projecte Tothom, que parla sobre els vincles, és en si mateix el somni d’un nou vincle sa, de pensament crític, d’emoció intensa, de fragilitat bella, de comunicació i respecte. I desitgem que aquest primer pas d’unió vaja evolucionant i obrint-se a altres arts per a continuar qüestionant la nostra responsabilitat individual i col·lectiva, el nostre lloc en el món.